U bent hier: Home / Woord / Traject

Traject

De sectie Woord richt zich zowel tot de jongeren (8-15 jaar) als tot de volwassenen.

Verkleed kind tijdens voorstelling WoordJe hebt veel fantasie. Soms droom je ervan op een podium te staan en een gedicht voor te dragen of een toneelstuk op te voeren. Wie mondig is, heeft altijd een voetje voor, zij het nu op school of gewoon in de alledaagse maatschappij. Wil jij ook een vlotte uitspraak, wat meer durf? Droom je ook van toneelspelen of verzin je zelf verhaaltjes? Vind je het leuk om je te verkleden en anderen te ontroeren? Kom dan spelen met woorden en klanken, kom kijken, horen en voelen.

 

 

 

 

 

Jongeren (8-15 jaar)

Algemene verbale vorming (dictie) 4 leerjaren
Voordracht en drama Middelbare graad, 2 leerjaren
Voordracht en toneel Middelbare graad, 3de jaar
Voordracht en/of toneel  + repertoirestudie Hogere graad, 3 leerjaren

Volwassenen (vanaf 15 jaar)

Verbale vorming (dictie) + voordracht en/of toneel Middelbare graad, 3 leerjaren
Voordracht en/of toneel + repertoirestudie Hogere graad, 3 leerjaren

Inhoud

Algemene verbale vorming (jongeren)

Vanaf de leeftijd van 8 jaar, kan je in onze school terecht voor de cursus Algemene Verbale Vorming (dictie). Hier leer je naast een goede uitspraak, ook spelenderwijs creatief omgaan met taal en klanken. Dit doen we aan de hand van gedichtjes, kleine toneelstukjes en rollenspelen.

Voordracht, drama, toneel en repertoirestudie (jongeren)

In de middelbare graad wordt de verstaanbaarheid, articulatie, stemgeving en ademhaling verder uitgediept in de cursussen Voordracht, Dramatische expressie en Toneel.

Tijdens de individuelere les Voordracht wordt de verstaanbaarheid, articulatie, stemgeving en ademhaling verder uitgediept. Daarnaast ga je samen of alleen op zoek naar proza- of poëzieteksten uit het oudere of hedendaagse repertoire. Je bespreekt waarover deze gaat (zeggingskracht), maakt je de tekst eigen, waarna je ze op een creatieve manier aan een publiek voordraagt.

Speldurf en spelplezier worden aangewakkerd in de cursus Dramatische expressie. Via improvisatieoefeningen wordt er gestreefd naar een bewustere controle tussen de verbale en de lichamelijke expressie. De verbeelding, het concentratievermogen, het gevoel voor ritme en het improvisatietalent worden gestimuleerd om zo een grotere uitdrukkingskracht te bereiken.

De essentie van toneel is, met behulp van correctie dictie, een goede stembeheersing, een boodschap over te brengen naar een publiek. De kunst bij uitstek om de menselijke geaardheid, in al zijn vormen, uit te beelden.

Verbale vorming, voordracht, toneel en welsprekendheid (volwassenen)

De lesinhoud sluit nauw aan bij wat hierboven (jongeren) beschreven staat, maar is natuurlijk aangepast aan een volwassenen publiek.

Leerkracht Leen De Graeve omschrijft het zo: 'Moet je op het werk vaak voor groepen praten? Krijg je dan klamme handen? Struikel je over je woorden? Wil je de uitspraak van je Nederlands verbeteren? Heb je zin om toneel te spelen? Of heb je een passie voor poëzie? Dan kan je samen met andere volwassenen wekelijks 2 uur woordles volgen. We verdiepen en trainen ons in zowel de technische aspecten van spreken (stemgebruik, ademsteun, articulatie, houding) als de creatieve kanten. Spelenderwijs leren we op een podium staan en bewegen. We bouwen vertrouwen op om te spreken en spelen.'

Alle aangeleerde technieken worden verder geperfectioneerd tijdens de cursus Voordracht, Toneel of Welsprekendheid. In het bijkomende vak Repertoirestudie krijg je een bredere achtergrond in het theaterwereldje aangereikt zodat je alles beter kan situeren.