U bent hier: Home / Actualiteit / 9 > 20.10: Tentoonstelling 'De emigranten van gisteren,...'

9 > 20.10: Tentoonstelling 'De emigranten van gisteren,...'

Over immigranten en vluchtelingen in België zijn de standpunten en vooroordelen tegenwoordig niet meer bij te houden. Maar de Belgen zijn ook ooit op de vlucht moeten slaan. De tentoonstelling ‘De Belgische emigranten van gisteren, een spiegel voor vandaag’, toont aan hoezeer de realiteit van de Belgische emigranten van toen, doet denken aan die van immigranten van vandaag…

'Profiteurs zijn het', 'Kijk hoe ze gekleed lopen', 'Ze sturen het geld dat ze hier verdienen naar hun land van herkomst', 'Ze laten hun hele familie overkomen', 'Ze brengen hun godsdienst mee naar hier',... Deze standpunten en vooroordelen rond immigranten en vluchtelingen, vaak xenofobisch van aard, zijn tegenwoordig diep geworteld in de Belgische samenleving.

Maar tot 1918 zijn ook een groot aantal Belgen vertrokken naar Rusland, Canada, Zuid-Amerika, Afrika of - dichter bij huis - Frankrijk. Aan de hand van enkele historische emigratiebewegingen vanuit België, toont deze tentoonstelling van CIRE (Coordination et Initiatives pour Réfugiés et Etrangers) aan hoeveel overeenstemming er is tussen de realiteit van Belgische emigranten van toen en de vooroordelen die vreemdelingen vandaag moeten ondergaan.

Deze tentoonstelling is te zien in het Gemeentehuis van Jette, van 9 tot 20 oktober.

Meer info: afnicolay@jette.irisnet.be - 02.422.31.02

Tentoonstelling ‘De Belgische emigranten van gisteren, een spiegel voor vandaag’
Van 9 tot 20 oktober 2017
Tijdens de openingsuren van het gemeentebestuur