U bent hier: Home / Actualiteit / Nieuw seizoen Klassiek in de Abdij - Boek je abonnement

Nieuw seizoen Klassiek in de Abdij - Boek je abonnement

Voor de Jetse muziekliefhebbers vormt Klassiek in de Abdij een vaste maandelijkse afspraak. In de Abdij van Dielegem betreden dan muzikanten van internationaal niveau voor een intiem concert. Begin september 2022 start het nieuwe seizoen en je kan nu al je abonnement boeken. Jettenaren genieten bovendien van een voorkeurstarief.

Klik hier voor een seizoensabonnement
Je kan ook losse tickets bestellen per voorstelling via de links hieronder

Dit seizoen zijn onder meer van de partij: piano- en vioolvirtuozen, kwartetten en een kwintet, blazersensembles en een feestelijk nieuwjaarsconcert. Op het repertoire staan onder meer Chopin, Mozart, Brahms en het Quatuor pour la fin du Temps van Olivier Messiaen, misschien het meest indrukwekkende kamermuziekwerk van de 20ste eeuw. De reeks wordt traditioneel afgesloten met een spectaculair dubbel operarecital. Voeg daaraan toe gratis kinderopvang en een geheel verzorgd aperitief achteraf en het feest is compleet.

4 september 2022
Philippe Ivanov & Yossif Ivanov

Pianist Philippe Ivanov vormt samen met zijn broer, violist Yossif Ivanov, een virtuoos duo dat wereldwijd hoog aangeschreven staat. De Bulgaarse broers doorzwommen mondiaal de nodige concert- en concourswateren. Philippe speelde op de Salzburger Festspiele, Yossif behaalde op 18-jarige leeftijd de tweede prijs en de publieksprijs op de Koningin Elisabethwedstrijd in Brussel. In Jette brengen ze een spannend en origineel programma, met sonates voor piano en viool van Edvard Grieg en Sergej Prokofjev en Obsession, een van de solovioolsonates van Eugène Ysaÿe.

Reserveer je tickets


2 oktober 2022
Etcaetera

Het blazerskwintet Etcaetera is een van de meest veelbelovende jonge Belgische ensembles. Het kwintet (fluit, hobo, klarinet, hoorn, fagot) werd in 2021 laureaat van het concours ‘Génération classique’, georganiseerd door Les Festivals de Wallonie. Zij hebben een niet-exclusieve passie voor klassieke muziek, van Bach over Tsjaikovski tot Gershwin en een zwak voor Belgische componisten zoals Jongen - terwijl hun belangstelling ook uitgaat naar filmmuziek en vernieuwende popcoryfeeën als Angèle en Stromae.

> Reserveer je tickets


6 november 2022
Het Collectief

1943, Görlitz, een concentratiekamp in Polen. Olivier Messiaen componeert zijn Quatuor pour la fin du temps, voor een ad hoc ensemble van hemzelf aan de piano en drie gevangen medemusici die toevallig klarinet, viool en cello spelen. In september 2021 bracht het Collectief dit topwerk van de 20ste-eeuwse kamermuziek op de oorspronkelijke locatie tijdens een herdenkingsmoment. Nu krijg je de kans om datzelfde Collectief, superieur in hedendaagse muziek, het kwartet in Jette te horen spelen.

> Reserveer je tickets


4 december 2022
Tony Nys en Veronika Iltchenko

Altviolist Tony Nys is internationaal een hoog aangeschreven instrumentalist, die jaren de wereld rondreisde met het Quatuor Danel, altvioolsolist was het Symfonisch Orkest van de Munt en nu regelmatig concerteert met het Mahler Chamber Orchestra. Hij vormt sinds kort een duo met pianiste Veronika Iltchenko. Hun programmaselectie zet de donkere kant van de altviool af tegen zijn lichtvoetiger mogelijkheden. De enigszins vergeten componist Robert Fuchs wordt gekoppeld aan de late Brahms.

> Reserveer je tickets


8 januari 2023
Orchestre Royal de Chambre de Wallonie

Het Orchestre Royal de Chambre de Wallonie, tot ver over de grenzen een begrip, speelt 2023 in. Recent begeleidden ze nog de cellisten op de Koningin Elisabethwedstrijd. Onder leiding van de Armeense dirigent Vahan Mardirossian horen we een feestelijk nieuwjaarsprogramma. Klassieke parels zoals Vivaldi’s Winter uit de Vier seizoenen, het Divertimento KV 138 van Mozart en het Kerstconcert van Arcangelo Corelli komen aan bod.

Reserveer je tickets


5 februari 2023
A Tale of Reeds

Hoboïst Bram Nolf en fagottist Luc Loubry zijn leden van het Nationaal Orkest van België. Samen met pianist Hans Ryckelynck vormen zij A Tale of Reeds. Zij brengen sprankelende en virtuoze muziek voor de bijzondere combinatie van hobo, fagot en piano, met muziek van . Tijdens hun concerten vertellen ze bovendien honderduit over speciale instrumenten zoals de Franse fagot, over de muziek die u hoort - van de hand van Henri Brod, Clémence de Grandval, Francis Poulenc en Jean Françaix- en over hun leven als musicus. De 3 heren hebben er samengeteld een dikke 100 jaar carrière op zitten.

Reserveer je tickets


5 maart 2023
Sonoro Quartet

De strijkkwartetten van zowel Debussy als Ravel zijn glansstukken in hun soort. Beide maken ze de overgang hoorbaar van het romantische genre naar de compactere 20ste-eeuwse stijl waarbij vaak wordt uitgegaan van één motief. In de Abdij van Dielegem krijg je de unieke gelegenheid om beide kwartetten in één concert te horen. Ze worden gespeeld door het Sonoro Quartet, het belangrijkste jonge ensemble in Vlaanderen, gevormd door mentors uit gerenommeerde ensembles als het Quatuor Danel, het Hagen Quartet en het Artemis Quartet.

Reserveer je tickets


2 april 2023
I Justiniani

Drie redenen om dit niet te missen. Eén: I Justiniani liep vorig seizoen in de Abdij van Dielegem in de kijker met een schitterende muzikale reis door het barokke Europa. Twee: I Justiniani speelt het breed uitgemeten topstuk voor blazers van Mozart, de Gran Partita. En drie, ze brengen daarvan ook nog eens een zelden gehoord arrangement. De Hamburger Christian Schwenke schreef de Gran Partita, oorspronkelijk voor 13(!) instrumenten geschreven, begin 19de eeuw om naar een zetting voor solohobo en pianokwartet.

Reserveer je tickets


7 mei 2023
Matthieu Idmtal

Poëet-aan-de-piano Matthieu Idmtal, geboren en getogen Jettenaar, groeide uit tot een gevestigde waarde op de nationale en internationale podia. Hij wordt gelauwerd om zijn fijngevoelige en persoonlijke interpretaties, en komt naar de Abdij van Dielegem met een recital geheel gewijd aan een van zijn lievelingscomponisten, Frédéric Chopin. Als orgelpunt volgt één van Chopins meest majestueuze meesterwerken: de epische derde pianosonate.

Reserveer je tickets


4 juni 2023
Viva!Opera

Zoals elk seizoen gebeurt, sluiten we het programma af met een wervelende zanghappening: VIVA!Opera. Traditiegetrouw wordt het evenement wegens succes ontdubbeld met een extra matinee om 15 uur. Geen toeval: internationaal gerenommeerde topsolisten Emma Posman, soprano en Denzil Delaere, tenor, die ook vorig seizoen met verve afsloten, en Pierre Doyen, dé Belgische bariton, lenen hun stem aan een weloverwogen keuze van aria’s en duetten uit opera en operette, met vuur gekruid door Veronika Iltchenko aan de vleugel.

Reserveer je tickets

Klassiek in de Abdij
Elke eerste zondag van de maand om 11u
Abdij van Dielegem
Tiebackxstraat 14
Met kinderopvang en aperitief
Abonnement: 90€ (Jettenaren); 135€ (niet-Jettenaren)
Ticket: 10€ (Jettenaren); 15€ (niet-Jettenaren)
Klik hier voor abonnementen of losse tickets