U bent hier: Home / Tot uw dienst / Energie / Risico op stroomschaarste

Risico op stroomschaarste

Om in het geval van een stroomschaarste een afschakeling van de elektriciteit tot een maximum te beperken, wordt van iedereen een inspanning gevraagd: bedrijven, openbare instellingen, handelszaken,…, maar ook van u natuurlijk!

Uw verbruik beperken tussen 17 en 20u

In het geval van een stroomschaarste wordt van iedereen verwacht om solidair te zijn. Een stroompanne zou trouwens niet alleen vervelend zijn voor de betrokken bewoners, maar zou ook onaangename gevolgen hebben op grotere schaal: storingen op telefoonnetwerken, mobiliteitsproblemen, diverse pannes in de openbare ruimte, enz.

Een stroomschaarste zou een impact hebben op het dagelijks leven van ons allemaal, en toch kunnen we vermijden dat het zover komt als we onze krachten bundelen. Laten we dus solidair zijn en vanaf nu letten op ons elektriciteitsverbruik, vooral tussen 17 en 20
uur.

Meer info (praktische tips,...):

www.offon.be: federale overheidscampagne over het risico op stroomschaarste, het afschakelplan, stroomonderbrekingen, de bevoorradingszekerheid,... U vindt er ook praktische tips en een overzicht van de verschillende acties die in het hele land op touw gezet worden. De website heeft ook een groen nummer waar u terecht kan met al uw vragen: 0800.120.33.

www.elektriciteit-in-evenwicht.be: website beheerd door Elia (beheerder van het hoogspanningsnet) met uitleg over de elektriciteitsmarkt en de situatie waarin we ons momenteel bevinden. De website geeft ook transparante informatie over de vooruitzichten voor het elektriciteitsnet voor de komende 7 dagen.

www.risico-info.be: portaalsite van de FOD Binnenlandse Zaken over risicopreventie. Deze site bevat praktische tips voor preventie en actie in het geval van uiteenlopende risico's: stroomonderbreking, overstroming, storm, vervuilingspiek, Seveso (bedrijf waar gevaarlijke stoffen behandeld worden),...