U bent hier: Home / Tot uw dienst / Mobiliteit / Beperkte mobiliteit

Beperkte mobiliteit

De term 'Persoon met beperkte mobiliteit' (PBM) heeft niet zozeer met een 'handicap' op zich te maken, maar meer met de notie toegankelijkheid en verplaatsing. Daarom horen onder meer zwangere vrouwen, ouderen, leveranciers, enz., thuis in de categorie PBM.

Het gemeentebestuur biedt mobiliteitsoplossingen aan personen met beperkte mobiliteit (parkeren, inrichting van de openbare ruimte, toegang tot openbare gebouwen en ruimtes,...).

Kaart parkeerplaatsen voor personen met een handicap

Openbaar vervoer

MIVB

De toegankelijkheid van het MIVB-net voor personen met beperkte mobiliteit vormt al jaren een topprioriteit voor de vervoersmaatschappij. Bovendien hebben begeleiders van personen met beperkte mobiliteit recht op een gratis vervoerbewijs:

Specifieke diensten van de MIVB:
De dienst Minibussen
Buslijnen toegankelijk voor PBM
Assistentie in de metro
Metrostations toegankelijk voor rolstoelgebuikers

 

NMBS

Ook de NMBS voorziet specifieke dienstverlening voor personen met beperkte mobiliteit. Als u moeilijkheden hebt om u alleen te verplaatsen, kan u gratis assistentie inroepen van de NMBS. Ook op de trein kan u hulp vragen. Een eventuele begeleider mag gratis meereizen.

Assistentiedienst NMBS

 

Taxi's voor PBM

Op ongeveer 1.250 Brusselse taxi's zijn er een honderdtal uitgerust voor het vervoer van rolstoelgebruikers.
Op de website van Mobiliteit Brussel vindt u een lijst van alle bedrijven die taxi's aanbieden die aangepast zijn voor personen met beperkte mobiliteit.

De taxi's voor PBM

Meer info: Brussel Mobiliteit


Viva ! Mob

Viva ! Mob is een transportdienst van Viva ! Jette, specifiek gericht op Jettenaren met beperkte mobiliteit. Deze dienst is er voor alle Jettenaren met mobiliteitsproblemen, zonder inkomens- of leeftijdsgrens, om hun dagelijkse verplaatsingen te vergemakkelijken. Reserveren kan bij de vzw Transport & Vie op 02.612.72.93 of info@transportetvie.be.

Viva ! Mob